Home

Algemeen

1.1.1 Aanbiedingsbrief

Aan de leden van de gemeenteraad,

Op 1 januari 2020 hadden we niet voor mogelijk gehouden hoe 2020 zou gaan verlopen.
Vanaf maart 2020 was COVID-19, en de gevolgen daarvan, volop aanwezig in onze samenleving. Dit heeft tot nu veel van iedereen gevraagd. Van onze inwoners, die werden geconfronteerd met deze ziekte of overlijden door COVID-19. Van onze inwoners, die werden geraakt door de gevolgen van COVID-19, als eenzaamheid en kwetsbare thuissituaties. Maar ook van onze ondernemers en maatschappelijke partners, die zorgen hebben over hun voortbestaan.

Het afgelopen jaar heeft voor ons dan ook in het teken gestaan van anticiperen op de ontwikkelingen rond COVID-19. Dit heeft in een belangrijke mate het gevoerde beleid bepaald in 2020. Daarnaast hebben we taken en beleid uitgevoerd, die niet gerelateerd zijn aan COVID-19. In de jaarstukken 2020 leggen we verantwoording af over al het gevoerde beleid. Wij bieden u hierbij de jaarstukken 2020 aan.

Samen met u maken wij Dronten

Wij beloofden u, naast de goede verbindingen die er al waren, ook nieuwe verbindingen aan te gaan. Wij zeiden u toe alles wat wij doen, samen te doen met de samenleving, met u. Omdat wij samen de gemeente Dronten maken, want alleen samen kunnen we werken aan een beter, mooier en duurzamer Dronten.  
Niet voor niets citeerde Nelson Mandela regelmatig de Afrikaanse quote: “Alleen ga je sneller, samen kom je verder!” Samen is van belang in antwoord op een aantal nationale maatschappelijke ontwikkelingen, zoals de aanpak tegen COVID-19, en de economische en maatschappelijke effecten die dit op lange termijn met zich mee brengt. Een andere maatschappelijke ontwikkeling is het afnemende vertrouwen in de overheid. Dit vraagt ook om meer samen.

We hebben ook lokale opgaven. Zoals een juiste balans in de beschikbare financiële middelen, noodzakelijke uitgaven en ambities. Dit vraagt ook om een gezamenlijke aanpak, via Zero Based Begroten, om tot de juiste balans te komen.

We hebben veel waardering voor u als raad en voor de organisatie. Ondanks het thuiswerken heeft u uw reguliere taken voort weten te zetten.

Samen met iedereen hebben we in 2020 mooie resultaten weten te bereiken. Dat is positief, iets waar we met ons allen trots op kunnen zijn.
We lichten een paar voorbeelden daarvan uit.

Resultaten gerelateerd aan COVID-19

We zijn voortvarend aan de slag gegaan met uw visie op inwonersparticipatie om ons motto ‘nieuwe verbindingen’ nog meer kracht bij te zetten. We willen zo goed en vaak als mogelijk de samenleving betrekken bij wat wij doen. Samen maken we tenslotte Dronten. Via allerlei wegen werken we aan borgen van dit gedachtegoed in hoofd, hart, handen en het beleid. Met het vaststellen van de Uitvoeringsnota Inwonersparticipatie hebben we de koers bepaald en een stevig fundament gelegd. Medewerkers en bestuur worden toegerust om de (nieuwe) rol en de houding en werkwijze die daarbij horen, eigen te maken. We zien dat er bij steeds meer onderwerpen van beleids- of projectontwikkeling een uitgewerkt participatieplan op tafel wordt gelegd en uitgevoerd. Bijvoorbeeld bij de Transitievisie warmte en het Grondstoffenbeleid.  

Ondanks de beperkingen die COVID-19 ons bracht in het fysiek ontmoeten van elkaar, is het ons wel gelukt om die verbinding met de samenleving te blijven houden. Vaak op innovatieve manieren waarbij digitale participatie steeds belangrijker werd. Een online klankbordgroep van bewoners rond het thema Afval bijvoorbeeld, een digitale inloop rond de dementievriendelijke route en een groot aantal enquêtes via dronten.ikpraatmee.nl.

We zien tot op de dag van vandaag, naast de nare gevolgen van COVID-19, een enorme veerkracht in de samenleving van de gemeente Dronten. ‘Nieuwe verbindingen’ heeft dit jaar een nieuwe dimensie gekregen.

Ondernemers en maatschappelijke partners hebben volop gekeken naar mogelijkheden om te anticiperen op COVID-19. Samen met hen hebben we gezocht naar mogelijkheden, bijvoorbeeld in het verruimen van openingstijden van de supermarkten, het zoeken naar oplossingen hoe bepaalde activiteiten wel binnen de maatregelen pasten en het tijdelijk verruimen van de terrassen.
De advisering aan ondernemers heeft sinds maart 2020 een andere wending gekregen en heeft sindsdien grotendeels in het teken gestaan van de COVID-19 advisering aan bedrijven. Ook zijn medewerkers ingezet bij het zelfstandigen loket Flevoland voor de uitvoering van alle steunmaatregelen van het Rijk.
Er zijn honderden bedrijven te woord gestaan en ondernemers zijn via de corona nieuwsbrief en de gemeentelijke website proactief geïnformeerd.

Het Kabinet heeft landelijke steunmaatregelen voor ondernemers in het leven geroepen. Ondernemers uit Dronten hebben gebruik kunnen maken van de NOW, TVL en Tozo. Als gemeente hebben wij de huren van de sportverenigingen voor de eerste lockdown kwijtgescholden, geen leges in rekening gebracht voor evenement die niet door konden gaan en een deel van de precariobelasting terrassen kwijtgescholden.

Door COVID-19 werd zichtbaar dat de woon- en leefomstandigheden van arbeidsmigranten moest worden verbeterd. Bij vraagstukken over arbeidsmigranten zijn veel partijen betrokken. Het verbeteren van de woon- en leefomstandigheden van arbeidsmigranten is daarmee een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Daarom hebben we in 2020 aangekondigd dat we een manifest gaan opstellen. In dit manifest leggen we afspraken vast over wat een ieder kan en zal bijdragen om de woon- en leefomstandigheden van arbeidsmigranten te verbeteren. De gesprekken hierover met  provincie, rijk, huisvesters, uitzendbureaus, enkele grote werkgevers, vakbond FNV, en ketenpartners zijn in 2020 gestart.

Een mooi resultaat was ook de snelheid waarmee we met het onderwijs en de kinderopvang de noodopvang hebben weten te realiseren. Bestaande verbindingen zijn versterkt en we hebben de handen ineengeslagen om oplossingsgericht te werken.
We zijn er bijvoorbeeld in geslaagd om de zorg aan onze kwetsbare inwoners digitaal te begeleiden. Zorgpartijen hebben gezocht naar innovatieve oplossingen zoals beeldbellen of dagbesteding aan huis waarbij ze werk- of knutselpakketten thuis afleverden.

Een deel van onze dienstverlening kon niet digitaal. Wij kijken met veel waardering terug op het in stand houden van die dienstverlening, zoals afvalinzameling, uitgifte paspoorten, en het onderhoud van het groen in de openbare ruimte.

De lokale coalitie tegen eenzaamheid ZamenEen is verder gegaan om de eenzaamheid in de gemeente Dronten tegen te gaan. Meer dan 60 organisaties hebben zich nu aangesloten en er is extra ingezet op extra telefonisch contact met inwoners.

Resultaten niet gerelateerd aan COVID-19

Zoals we al noemden, hebben we samen ook resultaten bereikt die niet gerelateerd zijn aan COVID-19. Resultaten die gericht zijn op ambities. Bijvoorbeeld diverse ruimtelijke en economische ontwikkelingen, die in 2020 een (tussen-)resultaat hebben opgeleverd. Zo zijn er ruim 300 woningen opgeleverd en in gebruik genomen, is de basis gelegd voor een nieuwe woonwijk in Swifterbant en zet het gemeentebestuur actief in op de doorontwikkeling van het Hanzekwartier. Ook kunt u denken aan bijvoorbeeld de actieplannen voor de winkelcentra en de beleidsvisie Stranden om recreatie en toerisme in onze gemeente te versterken.

Een ander mooi resultaat is de opening van ons nieuwe zwembad. Mooi, omdat het één van de meest duurzame zwembaden van Nederland is. In februari 2020 is het Aat de Jonge Zwembad geopend.

Naast deze opening zijn de buitensportaccommodaties gerenoveerd. Allereerst de korfbalvelden. Dit complex kreeg een volledig nieuwe inrichting van de velden met daarbij een nieuwe kunststofmat. Ook de atletiekbaan is grondig aangepakt, waarbij de rondbaan van een nieuwe toplaag is voorzien. Bij ASVD heeft een veld een nieuwe kunstgrasmat gekregen.

Samen staat ook centraal in het duurzaam en toekomstbestendig inrichten van het Zorglandschap in Flevoland. Na het omvallen van het ziekenhuis in Lelystad is de Zorgtafel opgestart om de netwerkverbindingen en samenwerkingen te herstellen en te verbeteren. In 2020 is een belangrijke stap gezet om de Zorgtafel verdere borging te geven binnen Flevoland met het voorstel de Zorgtafel 2.0.

In de realisatie van de themaplannen wordt volop samengewerkt en zijn ook al een paar mooie ontwikkelingen te zien. In samenwerking met Windesheim, cliënten, buren en hulpverleners is een pilot gestart voor het versterken van daadkracht in de wijk. GGZ- ervaringsdeskundigen zijn hierbij getraind tot belangenbehartigers.

Een andere belangrijke toekomstige ontwikkeling waar we samen in optrekken is de komst van de Omgevingswet, die per 1 januari 2022 in gaat. In 2020 hebben we ons verder voorbereid op de veranderingen, die op ons afkomen.
Deze wet gaat over alles wat er gebeurt in de fysieke leefomgeving. Van ons wordt, naast een wetstechnische voorbereiding, ook gevraagd om op een andere manier te gaan werken. We benaderen vraagstukken vanuit het principe “ja,mits”. In 2020 hebben we op diverse manieren geoefend met deze nieuwe manier van werken. Bijvoorbeeld door de introductie van een “omgevingstafel”, waarbij nieuwe initiatieven samen met de initiatiefnemer en belanghebbenden besproken worden. Ook heeft de raad in 2020 de leidende principes vastgesteld voor de vormgeving van de Omgevingswet (draagkracht samenleving, ruimte geven, verantwoordelijkheid, vertrouwen, vernieuwend). Deze principes helpen om de Omgevingswet op een goede manier in te voeren én uit te voeren.

Toekomst

Dit zijn enkele voorbeelden hoe we samen Dronten mooier maken. Tijdens het schrijven van deze aanbiedingsbrief is er nog sprake van een lockdown. De economische, sociale en maatschappelijke effecten worden steeds meer zichtbaar, maar zijn ook nog grotendeels onduidelijk. Om hierop te anticiperen en om onze gezamenlijke ambities te blijven realiseren hebben we elkaar nodig.

Tot slot

Dank aan u allen! De resultaten, die we hebben bereikt, hebben we alleen maar kunnen behalen, omdat we dit samen doen. Want alleen ga je sneller, samen kom je verder!

College van B&W

Deze pagina is gebouwd op 11/15/2021 11:57:46 met de export van 07/15/2021 13:29:36