Programma 6 Sociaal domein

Wat hebben we bereikt in 2020?

Geëscaleerde zorg 18+

Bron Voortgangsrapportage 2020: Begeleid wonen
Met het vaststellen van het Regionaal Kader Zorglandschap Wmo 2020-2026 is afgesproken dat gemeenten hun lokaal basisaanbod zullen versterken met het oog op de doordecentralisatie van Beschermd Wonen. Beschermd Wonen wordt nu nog via centrumgemeente Almere uitgevoerd en zij ontvangt hiervoor een doeluitkering van de rijksoverheid. Begin december 2020 is bekend geworden dat de herverdeling van het gemeentefonds is uitgesteld tot 2023. Dat betekent dat niet in 2022, maar in 2023 alle gemeenten verantwoordelijk worden voor beschermd wonen en het nieuwe verdeelmodel beschermd wonen wordt doorgevoerd. De voorbereiding op deze nieuw taak gaat in alle Flevolandse gemeenten in volle vaart door.
Tot nu toe is er jaarlijks sprake van een overschot op de post Beschermd Wonen van de regionale begroting sociaal domein Flevoland. De bestedingsruimte voor onze gemeente bedraagt op peildatum 17-09-2020 € 1.779.000 en dit bedrag is al opgenomen in onze begroting. Deze middelen zijn bedoeld om de transformatie naar meer ambulante hulp thuis en langer zelfstandig wonen voor inwoners met een psychische kwetsbaarheid mogelijk te maken. Het zijn incidentele inkomsten die benut moeten worden ter voorbereiding op de doordecentralisatie en de implementatie daarvan op lokaal niveau.

Doordecentralisatie Wmo

De doordecentralisatie Wmo per 2023 maakte geen deel uit van het rapport Berenschot in 2018 omdat het tijdspad niet bekend was. Daarom benutten wij deze aanvullende financieringsbron vanuit de regionale begroting voor het versterken van het lokaal basisaanbod. In 2020 is een bestedingsplan gemaakt voor een periode die parallel loopt aan de periode van het regionaal kader. In de raadsvergadering van 25 maart 2021 is de raad akkoord gegaan om een bestemmingsreserve zorglandschap 2021-2026 in te richten voor incidentele inkomsten en voor de financiering van projecten ter voorbereiding op de doordecentralisatie.

Project Draagkracht in de wijk

Windesheim traint 6 inwoners tot ervaringsdeskundige belangenbehartiger. Alle deelnemers zullen begin 2021 hiervoor een certificaat ontvangen. In voorbereiding is een training psychopathologie voor de buurt om zo de draagkracht in de wijk te versterken. En er wordt verder toegewerkt naar een presentatie samen met een tentoonstelling over psychische kwetsbaarheid. We hebben gemerkt dat een voorstelling zoals we bij de start hebben gedaan in de Meerpaal (op 28 januari 2020) een krachtige manier is om integratie en empowerment van kwetsbare inwoners te bevorderen, met een breder bereik dan de deelnemers.

Project Wachtverzachter

Eind 2020 is het project de Wachtverzachter van start gegaan. De Wachtverzachter is een algemene voorziening gericht op het verbeteren van het welzijn van inwoners met een ernstige psychische kwetsbaarheid. Sommigen van hen wachten op hulpverlening hetgeen kan zorgen voor verergering van klachten. Dat is vervelend voor henzelf maar ook voor hun omgeving. Het project is er ook voor inwoners met een psychische kwetsbaarheid die aarzelen om de stap naar hulpverlening te maken. Het contact van mens tot mens, het lotgenotencontact en een luisterend oor beogen hen een steuntje in de rug te bieden. Met het aanbieden van gevarieerde activiteiten, hersteltrainingen en ontmoetingen wordt praktische en emotionele ondersteuning geboden op zowel individueel als groepsniveau.
Deze informele ondersteuning kan/wordt ook preventief ingezet. Het project bedient de doelgroep van het Zorglandschap Wmo: mensen met een ernstige psychische kwetsbaarheid en een afstand tot de samenleving. Het werken met ervaringsdeskundigen is onderdeel van dit project. Het aanbod sluit aan op wat er al is binnen Dronten en vult aan wat wordt gemist. Met behulp van de subsidie voor 2020/2021 kan het project zich bewijzen. Een evaluatie van meetbare resultaten in het vierde kwartaal van 2021 zal de meerwaarde moeten aantonen van deze aanpak. Het project sluit aan bij de doelen in de themaplannen.

Inloopvoorziening Leeuwen'art

Het zoeken naar uitbreidingsmogelijkheden voor de inloopvoorziening Leeuwen'art zijn nog gaande. De huidige gebruikers van Leeuwen'art spelen een actieve rol bij het zoeken naar nieuwe kansen.

Deze pagina is gebouwd op 11/15/2021 11:57:46 met de export van 07/15/2021 13:29:36