Openbare orde en veiligheid
Bron Programmabegroting 2020 : Projectleider ondermijning
De projectleider ondermijning heeft zich in eerste instantie vooral bezig gehouden met het inzichtelijk maken en analyseren van (vormen van) ondermijning binnen de gemeente en de weerbaarheid van de organisatie. Hiervoor is aansluiting gezocht bij diverse partijen zoals het RIEC, Politie, Brandweer, OFGV, Liander, de provincie Flevoland, de Flevolandse gemeenten, maar ook andere (meer ervaren) gemeenten. Het resultaat hiervan is o.a. dat inmiddels de eerste stappen zijn gezet voor het vormgeven van de ambitieuze Flevolandse norm, dat de gemeente is aangesloten op Meld Misdaad Anoniem (MMA), dat we het voormalige handhavingsproject Bliksem (nu: VIBE) hernieuwd hebben. Daarnaast hebben we zowel een lokaal ondermijningsoverleg als een strategisch ondermijningsoverleg binnen DNU opgezet, hebben we samen met de partners gekeken naar risico's van ondermijning op bedrijventerreinen en leveren we spoedig (Q1) het lokale plan van aanpak ondermijning op. Dit lokale plan van aanpak dient als basis voor een DNU breed plan van aanpak. Ook hebben we een veiligheidsenveloppe inclusief XTC geurkaarten in het buitengebied verspreid (wat veel media aandacht opleverde), casuïstiek opgepakt en is de inventarisatie naar de mogelijkheden voor uitbreiding van het bestuurlijk instrumentarium inmiddels afgerond. Voorgaande resultaten laten de noodzaak voor een intensieve aanpak onverminderd zien.
Bron Programmabegroting 2020: Onderzoek naar ondermijning binnen (permanente) bewoning recreatiewoningen
In 2020 heeft het Centrum van Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) een integraal onderzoek uitgevoerd naar alle vormen van onrechtmatige activiteiten (permanente bewoning, bewoning door arbeidsmigranten en ondermijnende activiteiten) op de 10 grote recreatieparken binnen de gemeente Dronten. De focus lag hierbij niet op ondermijning, maar werd hierin wel meegenomen, zodat een inschatting kon worden gemaakt of verder onderzoek nodig was. De informatiepositie van de gemeente is hiermee flink vergroot. Voor wat betreft ondermijning geven de resultaten onvoldoende aanleiding voor een vervolgaanpak. Uiteraard houden we bij de parken wel een vinger aan de pols en pakken we signalen van ondermijning waar nodig verder op.
Het Rijk en de provincie hebben overigens in het kader van de 'impulsaanpak vakantieparken' een bijdrage van 75% gedaan.
Bron Programmabegroting 2020 : Motie Legesvrijstelling lokale goededoelenorganisaties
In 2020 is 17 keer gebruikt gemaakt van de motie, 10 keer ging het om kledinginzameling en 7 keer om een collecte. In totaal ging het om een bedrag van 697,85 Euro.
Bron Voortgangsrapportage 2020: Extra inzet boa-uren in verband met handhaving COVID-19-maatregelen
In de eerste lockdown in maart is het team boa's uitgebreid naar 4 personen, door uitbreiding van uren en inzet van een van de andere toezichthouders op boa-taken. In de eerste maanden heeft dit team 7 dagen per week gewerkt en daar bovenop extra lange dagen gemaakt om inwoners en ondernemers te informeren en adviseren over de COVID-19-maatregelen en waar nodig te corrigeren en te handhaven. Dit alles in nauwe samenwerking met de politie. Mede dankzij deze inzet zijn de maatregelen in Dronten betrekkelijk goed nageleefd en is het aantal incidenten beperkt gebleven. Na de zomer is het team teruggebracht tot 3 personen. De extra kosten zijn gemaakt voor uitbreiding van de ureninzet en de vervangende inhuur voor de extra toezichthouder.