Bestuur
Bron Programmabegroting 2020: Inbedding inwonersparticipatie/initiatieven uit de samenleving
Begin 2020 is de regisseur Inwoners- en Overheidsparticipatie gestart om zo op programmatische wijze te werken aan de inbedding van de werkwijze rond participatie in hoofd, hart, handen en beleid van het college en ambtelijke organisatie. Dit eerste jaar van het programma stond in het teken van het op orde brengen van de basis. Zo hebben we met het vaststellen van de Uitvoeringsnota Inwonersparticipatie de koers bepaald en een stevig fundament gelegd.
Via de drie pijlers, hoofd (kennis en mindset), hart en handen (houding, gedrag, vaardigheden en voorwaarden) en beleid worden medewerkers en bestuur toegerust om de (nieuwe) rol en bijbehorende houding en werkwijze eigen te maken. Een aantal voorbeelden van activiteiten in 2020:
- De paragraaf Inwonersparticipatie is toegevoegd aan raad- en collegevoorstellen. Zo wordt aan de voorkant zorgvuldig afgewogen of participatie noodzakelijk is en of het voor de inwoners van toegevoegde waarde is. Ook worden de verwachtingen afgestemd;
- Er is via verschillende media en ontmoetingsvormen “on tour gegaan” binnen de organisatie om zo de bekendheid met en vaardigheden voor participatief werken te vergroten;
- Er zijn meerdere trainingen voor medewerkers aangeboden via de Dronten Academie;
- Raad en college hebben een 'masterclass Inwonersparticipatie' gehad;
- In 2020 is een nieuwe trainee gestart om te werken aan het bevorderen van inwonersparticipatie in de gemeente Dronten. Voornemen is dat ook de komende twee jaar (2021 en 2022) er trainees op dit terrein werkzaam zullen zijn bij de gemeente;
- De regisseur en trainee zijn sparringpartner voor een groot aantal beleids- en projectprocessen die momenteel spelen binnen de organisatie. Er zijn verschillende participatieplannen, in lijn met de uitvoeringsnota, aan het college voorgelegd.
De aanwezigheid van COVID-19 heeft ook zijn invloed gehad op de mogelijkheden van inwonersparticipatie en de uitrol binnen de organisatie en uitvoering door de organisatie. Zo hebben interne en externe fysieke bijeenkomsten geen of minder doorgang kunnen vinden. Tegelijkertijd waren er ook kansen die we hebben benut. Met innovatieve werkvormen vinden we steeds meer wegen om toch in verbinding te blijven met elkaar. Zo is er meer aandacht voor digitale participatie en heeft het gebruik van inwonerspanels via drontenikpraatmee.nl een boost gekregen. Ook is er geëxperimenteerd met (nieuwe) vormen van het samenwerken tussen gemeente en samenleving. Voorbeelden daarvan zijn een informatiemarkt, digitale enquêtes en een klankbordgroep van bewoners en wordt de Dorpsvisie Swifterbant gezamenlijk geformuleerd door Swifterbant en de gemeente.
In 2020 is er ook een start gemaakt met het formuleren van beleid op overheidsparticipatie binnen de Omgevingswet. Met het college, ambtelijke organisatie en werkgroep Omgevingswet van de raad worden gesprekken gevoerd rond dit onderwerp. Ook is er gewerkt aan het participatieplan over op de wijze waarop de samenleving wordt betrokken bij de totstandkoming van de beleidsnota.