Paragrafen

Paragraaf Sociale monitor

In Dronten vinden we het belangrijk dat iedereen naar vermogen meedoet in de samenleving. Want door mee te doen, via betaald- of vrijwilligerswerk, het behalen van diploma’s, integratie en door gebruik te maken van minimavoorzieningen kunnen inwoners meer doen met en binnen de eigen mogelijkheden. Deze ambitie is voor het themaplan Participatie vertaald in zes resultaten. Hieronder wordt per resultaat aangegeven wat er in 2020 is gedaan om deze te behalen.

Een onderdeel van het beleidsterrein kunst en cultuur valt ook binnen dit themaplan. Het is de zorg van de gemeente dat inwoners kunnen deelnemen aan cultuur. Belangrijke organisaties zoals de Flevomeer bibliotheek en De Meerpaal bieden activiteiten aan die erop gericht zijn dat inwoners van Dronten kunnen deelnemen aan cultuur. Daarmee wordt ook het participeren in de samenleving bevorderd. Hierover kunt u meer lezen in  Taakveld 5.3  Cultuurpresentatie, cultuurproductie en cultuurparticipatie
en Taakveld 5.6 Media .

Meer huishoudens met een minimuminkomen zijn in beeld en maken gebruik van voorzieningen

De coalitie Armoede en Schulden heeft continu aandacht voor het proces van ‘warme overdracht’ en vroegsignalering. Steeds meer maatschappelijke partners zoeken verbinding met elkaar om te komen tot een sluitend netwerk van voorzieningen voor inwoners met een minimuminkomen. De gemeente heeft hierbij een faciliterende rol.
De volgende activiteiten zijn georganiseerd:

  • Trainingen minimaregelingen en vroegsignalering armoede;
  • Trainingen stress sensitief werken;
  • Inzet netwerkregisseur Pas van Dronten;
  • Organisatie en uitvoering van het Beste idee van Dronten.


De daling in het gebruik van de toegankelijkheidsbijdrage (Pas van Dronten) is te wijten aan de gevolgen van COVID-19. De maatregelen van het kabinet hebben gevolgen voor veel sportieve en culturele activiteiten.

Meer inwoners met een uitkering op grond van de Participatiewet hebben betaald werk of doen op een andere wijze mee in de samenleving naar vermogen

Door COVID-19 zijn een aantal trajecten 'on hold' gezet. Zodra het weer mogelijk is, worden deze trajecten opgepakt. Dit betreft:

  • doorstroomtraject 'Empowerment';
  • preventietraject WW > Partipatiewet;
  • traject Flow.

Trajecten bij Impact en het traject Bewegen werkt (zie taakveld 6.5 Arbeidsparticipatie ) konden aangepast doorgaan.

Ondanks dat door COVID-19 trajecten niet konden doorgaan, hebben de re-integratie-, jongerenconsulenten en de gidsen Participatiewet contact gehouden met de inwoners met een uitkering en daar waar mogelijk begeleid naar (vrijwilligers)werk of andere vorm van dagbesteding. COVID-19 gerelateerde problemen werden opgepakt door de consulenten of doorverwezen naar collega's.

Eind 2020 zijn wij gestart met het project 'doorontwikkeling Participatiewet en Wsw'. Hierbij willen wij onderzoeken wat nodig is om naar de toekomst toe de inwoner te begeleiden naar (vrijwilligers)werk of andere vorm van dagbesteding.
Bij dit proces worden diverse stakeholders (inwoners, Adviesraad Sociaal Domein, re-integratiebureau's, werkgevers etc.) betrokken. Het advies zal medio 2021 worden opgeleverd.

Meer jongeren die een uitkering op grond van de Participatiewet ontvangen, stromen uit naar school naar het maximaal mogelijke niveau, mits zij leerbaar zijn

In 2020 zijn wij in RWF-verband (Regionaal Werkbedrijf Flevoland) gestart met:

  • Het opstellen van een plan van aanpak jeugdwerkloosheid voor jongeren tot 27 jaar. Dit is een samenwerking tussen de scholen (MBO/VSO/PRO), UWV en gemeenten. Het doel is jongeren die mogelijk uitvallen op school of inmiddels al een WW-uitkering hebben aangevraagd voortijdig te begeleiden om zo te voorkomen dat men een bijstandsuitkering moet aanvragen. Dit plan wordt in 2021 nader uitgewerkt;
  • Een pilot praktijkleren. Dit is voor inwoners (ook jongeren) zonder startkwalificatie voor wie het behalen van een compleet mbo diploma of certificaat niet haalbaar is. Met een praktijkverklaring kunnen ze beter duurzaam deelnemen aan de arbeidsmarkt. Hierbij sluiten de onderwijspartners ook aan.

Meer inwoners doen vrijwilligerswerk

Binnen de gemeente is er een coalitie Vrijwilligersbeleid. Daarnaast is bij De Meerpaal Matchpoint actief die vrijwilligers en organisaties die vrijwilligers zoeken met elkaar matcht. Een logische verbinding hiermee is van belang. Voor meer informatie wordt u verwezen naar themaplan Zelfredzaamheid en eigen mogelijkheden .

Statushouders zijn in toenemende mate geïntegreerd

Voorbereidingen op de nieuwe Wet inburgering
In 2020 is een start gemaakt met de voorbereidingen op de nieuwe Wet inburgering. De regie voor de uitvoering van de nieuwe Wet inburgering wordt neergelegd bij gemeenten, wederom een decentralisatie. Doel van de nieuwe Wet inburgering is dat inburgeringsplichtigen zo snel mogelijk meedoen in de samenleving bij voorkeur via betaald werk en hun inburgeringsexamen, op zo’n hoog mogelijk taalniveau (B1) en binnen de gestelde termijn van drie jaar, behalen. In het kader van de nieuwe Wet inburgering, die vermoedelijk per 1 januari 2022 ingaat, is in de gemeente Dronten een pilot gestart waaraan 45 niet-westerse migranten deelnemen die via een duaal traject, geënt op de nieuwe Wet inburgering, werken en (aanvullend) de Nederlandse taal leren. Daarbij wordt ook gekeken of en in hoeverre de deelnemers al geïntegreerd zijn in de Drontense samenleving, bijvoorbeeld doordat zij deelnemen aan het verenigingsleven. De pilot loopt door in 2021.

Ketenpartners (AZC, OFW, ondernemers, VluchtelingenWerk, etc.) en uitvoerende medewerkers spelen een belangrijke rol in de uitvoering van de nieuwe Wet inburgering en zijn het afgelopen jaar geraadpleegd en meegenomen, via kennis- en informatiebijeenkomsten, in de nieuwe aanpak per 1 januari 2022. In 2021 volgt de implementatie (aanpassingen systemen, formats, stimuleren vakmanschap (training), etc.). Tevens is er in 2020 op regionaal niveau intensief samengewerkt. Zo is er binnen RWF-verband gekeken of het opportuun is om gezamenlijk producten en diensten in te kopen. Dit proces wordt voortgezet in 2021.

De door het Rijk opgelegde taakstelling, waarbij de Provincie Flevoland een controlerende rol heeft, om in 2020 28 statushouders te huisvesten is mede door een goede samenwerking met OFW (Oost Flevoland Woondiensten) gerealiseerd.
Daarnaast is in 2020 uitvoering gegeven aan het ‘Themaplan Participatie’ en ‘Aanpak integratie statushouders’ door gerichte interventies te plegen op het terrein van taalverwerving, gezondheid, onderwijs, werk en maatschappelijke integratie en participatie.

Minder laaggeletterdheid

Taal is niet alleen een doel, maar ook een middel. Het doel van de aanpak in Dronten is om het bestaande lokale netwerk te versterken voor het vinden, opleiden en volgen van laaggeletterde inwoners. Dit doen we samen met partners in het sociaal domein en door gebruik te maken van de landelijke expertise van Stichting Lezen en Schrijven.

Inmiddels zijn wij gestart met het opstellen van het regioplan laaggeletterdheid. Hierbij worden diverse partijen betrokken. In 2021 wordt dit regioplan opgeleverd. Middels het regioplan worden zowel lokaal als regionaal meerdere activiteiten opgepakt in de periode tot 2024. Het doel is het terugdringen van laaggeletterdheid, het vergroten van zelfredzaamheid en het bevorderen van participatie.

Bij de taalaanbieders zijn in 2020 niet alle activiteiten doorgegaan vanwege COVID-19. Wanneer het wel mogelijk was, zijn de activiteiten weer doorgegaan of hebben de taalaanbieders waar mogelijk het programma digitaal aangeboden.  

Participatie

Meer huishoudens met een minimuminkomen zijn in beeld en maken gebruik van voorzieningen

Gebruik van de toegankelijkheidsbijdrage (Pas van Dronten) neemt in de periode 2017-2022 toe met 10% (t.o.v. de nulmeting)

Nulmeting

2017

2018

2019

2020

Bron

Aantal kinderen < 12 jaar

246,00

213,00

206,00

212,00

Intern, gemeente

Aantal kinderen 12-18 jaar

189,00

271,00

265,00

175,00

Intern, gemeente

Aantal Volwassenen

776,00

922,00

981,00

908,00

Intern, gemeente

Totaal aantal personen

1.211,00

1.406,00

1.452,00

1.295,00

Intern, gemeente

Toelichting

In 2020 zie je een daling in het gebruik van de toegankelijkheidsbijdrage (Pas van Dronten). Met de Pas van Dronten kun je gebruik maken van allerlei leuke acties. je kan met korting naar de bioscoop pf naar de sauna. Ook kun je kennis maken met het cursus- en sportaanbod in de gemeente Dronten. Door COVID-19 was dit minder mogelijk.

Meer inwoners doen vrijwilligerswerk

Indicator is in themaplan Zelfredzaamheid en eigen mogelijkheden opgenomen

2017

2018

2019

2020

Bron

Toelichting

Indicator is in themaplan Zelfredzaamheid en eigen mogelijkheden opgenomen.

Meer inwoners met een uitkering op grond van de Participatiewet hebben betaald werk of doen op een andere wijze mee in de samenleving naar vermogen

Aantal inwoners instroom en aantal inwoners uitstroom

Nulmeting

2017

2018

2019

2020

Bron

Instroom

231,00

174,00

160,00

169,00

Intern, gemeente

Uitstroom

224,00

191,00

204,00

149,00

Intern, gemeente

Toelichting

Door COVID-19 is de instroom van het aantal inwoners in de uitkering hoger dan voorgaande jaren, meer inwoners moesten een beroep doen op een uitkering omdat bijvoorbeeld een tijdelijk contract niet werd verlengd. Daarnaast zien wij ook een toename van het aantal jongeren dat door diverse omstandigheden niet naar school kunnen en een beroep doen op een uitkering. De uitstroom uit de uitkering is door deze crisis lager, werkgevers zijn terughoudend bij het aannemen van personeel.

Meer jongeren die een uitkering op grond van de Participatiewet ontvangen, stromen uit naar school mits zij leerbaar zijn (afstemmen met Opgroeien en Opvoeden)

% jongeren dat uitstroomt naar school

2017

2018

2019

2020

Bron

Uitstroom naar school

9,00

12,00

7,00

5,00

Intern, gemeente

Toelichting

Met ingang van de nieuwe Participatiewet (2015) kwam alleen iemand die volledig arbeidsongeschikt was nog in aanmerking voor een Wajong uitkering. Dit betekende een nieuwe doelgroep die een beroep moest gaan doen op een bijstandsuitkering. Het aantal jongeren dat op dit moment een bijstandsuitkering ontvangt is niet in staat om uit te stromen naar school. Door hun persoonlijke situatie (licht verstandelijke beperking (LVG), gedragsproblematiek, persoonlijkheidsstoornissen) is uitstroom naar school niet haalbaar. Tevens hebben wij ook minder statushouders in onze doelgroep en vooral deze doelgroep zorgde voor uitstroom school.

Minder laaggeletterdheid

% laaggeletterdheid 15-65 jaar

2017

2018

2019

2020

Bron

laaggeletterden

7,00

7,00

Stichting lezen en schrijven

Toelichting

Laaggeletterdheid is een term voor mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij daardoor ook moeite met het gebruik van een computer of een smartphone. In Nederland is ongeveer 12% van de bevolking laaggeletterd, in Dronten is dit volgens de laatste gegevens 7%**. Opvallend hierbij zijn voornamelijk de doelgroepen Nederlandse werkenden (50+) met gezin (20% van de laaggeletterden in Dronten) en migranten (30+) met partner en/of kinderen (23% van de laaggeletterden in Dronten). ** Onze bron, stichting lezen en schrijven, geeft aan het onduidelijk is van wanneer de recente cijfers zijn. Wij gaan uit van de gegevens zoals die op dit moment op de site van geletterdheidinzicht vermeld worden.

Statushouders zijn in toenemende mate geïntegreerd

Uitstroom aantal statushouders naar werk

Nulmeting

2017

2018

2019

2020

Bron

Uitgestroomd naar werk

17,00

24,00

16,00

14,00

Intern, gemeente

Toelichting

Het verbeteren van de integratie van statushouders is een belangrijk doel. Hierbij ligt de focus op thema’s als taalverwerving, integratie en participatie. Ter voorbereiding op de nieuwe Wet inburgering is gestart met een pilot waarin de nadruk wordt gelegd op het verbeteren van de Nederlandse taal en het meedoen in de samenleving, bij voorkeur via betaald werk.

Deze pagina is gebouwd op 11/15/2021 11:57:46 met de export van 07/15/2021 13:29:36