Paragrafen

Paragraaf Sociale monitor

In Dronten vinden we het belangrijk dat inwoners die vragen hebben over zorg, ondersteuning, opvoeden, opgroeien, werk, schulden of inkomen eerst om zich heen kijken in hun eigen omgeving. Naar familie, buren, vrienden, verenigingen, kortom het hele netwerk. Samen bedenken wat er nodig is om de eigen situatie te verbeteren. Zo blijft de inwoner eigenaar van zijn of haar probleem en van de oplossingen.

Minder overbelaste mantelzorgers

We zien dat de druk op de mantelzorgers toeneemt. Helemaal het afgelopen jaar met COVID-19. Het is belangrijk om een goed aanbod te creëren waar mantelzorgers gebruik van kunnen maken zodat zij zich ondersteund voelen en minder belast worden.

  • In maart is, direct na het van kracht worden van de COVID-19 maatregelen het contactpunt van ZamenEen geopend. Het contactpunt was er voor vragen en een luisterend oor. Voor onder andere mantelzorgers, mensen met eenzaamheidsgevoelens, et cetera.
  • Medewerkers van de gemeentelijke organisatie hebben zich vrijwillig aangemeld om inwoners van Dronten te bellen die contact gezocht hebben met het contactpunt;
  • In 2020 is een werkgroep Mantelzorg opgestart. Hierin wordt onder meer respijtzorg meegenomen. Inmiddels zijn er ook gesprekken gevoerd met het respijthuis in Lelystad;
  • De Meerpaal is het informatiepunt voor mantelzorgers, organiseert de Dag van de mantelzorg. Dit jaar is de dag ingevuld door het rondbrengen van een geschenken tas voor alle mantelzorgers die geregistreerd staan bij De Meerpaal;
  • Vraag elkaar matcht vragen van inwoners, creëert ontmoetingen in kader van eenzaamheid en positieve gezondheid, zet zich in bij het voorkomen van overbelasting (267 leden en 687 matches);
  • Mantelkring: organiseert ontmoetingen via bijvoorbeeld wandelgroepen, voor lotgenoten en partners in coalitie tegen eenzaamheid (rond de 100 vaste deelnemers, 75 contacten, 65-80 inwoners geregeld gebeld);
  • Respijthuis Lelystad: ontlasting mantelzorger inventarisatie behoefte Dronten (enkele bezoekers per jaar);
  • Mantelzorgcompliment: In 2020 is weer meer complimenten uitgegeven dan de voorgaande jaren. Het is een toename van gebruik en een en het aantal deelnemende winkels en organisaties (aantal complimenten in 2017 - 279, in 2019 – 314 en in 2020 - 427).

Minder inwoners met eenzaamheid

In 2020 is de lokale coalitie tegen eenzaamheid ZamenEen verder gegaan om de eenzaamheid in de gemeente Dronten tegen te gaan. Inmiddels zijn meer dan 60 organisaties aangesloten bij de coalitie ZamenEen. Er wordt gewerkt volgens de methode: vinden, verbinden en borgen. Het vinden van coalitiepartners is geslaagd, het verbinden van de partners gaat nog steeds voortvarend en er wordt samen met VWS, gemeente Kampen, Hogeschool van Utrecht en de twee coalities (Kampen en Dronten) gewerkt aan het borgen en monitoren van de aanpak en interventies.
In 2020 is het Plan van Aanpak 2020 aangepast naar de situatie met COVID-19 om zo in te kunnen spelen op de veranderende omstandigheden en er zijn werkgroepen ingesteld. Midden 2020 zijn vier werkgroepen gestart om de thema's jeugd en jongeren, aankomende en jongere senioren, oudere senioren en mantelzorg verder uit te diepen.

Daarnaast is de stichting Meersamen opgericht die als thuishaven gaat dienen voor inwonersinitiatieven. In de stichting Meersamen zitten vertegenwoordigers van de inwonersinitiatieven Burgers in de Knel, Senioren Netwerk en de coalitie ZamenEen.

Inwoners krijgen de hulp die nodig is

De gemeente Dronten heeft te maken met een vergrijzende bevolking die steeds vaker hulp nodig heeft om zelfstandig te zijn. Daarnaast is het door het abonnementstarief (ingevoerd in 2019) ook aantrekkelijker geworden om deze hulp aan te vragen via de gemeente. In de gemeente Dronten zetten we steeds meer in op de hulp uit voorliggende voorzieningen (indien passend bij de hulpvraag ). In 2020 zijn er meer planbijeenkomsten gehouden dan in 2019. Tijdens zo’n bijeenkomst maakt de inwoners samen met het netwerk een plan voor de hulpvraag. Hierbij wordt naast hulp vanuit de gemeente ook gekeken naar alternatieve oplossingen. De inwoner is eigenaar van het gezamenlijke plan waardoor het draagvlak voor de interventie wordt vergroot.

Abonnementstarief leidt tot stijging van aanvragen Huishoudelijke hulp
Door het abonnementstarief heeft de gemeente Dronten voor het tweede opeenvolgende jaar te maken met een stijging in de aanvragen hulp in huishouden. Door deze wijziging is de inkomensafhankelijke eigen bijdrage teruggebracht naar een vast bedrag van 19,- euro per maand. Een van de effecten hiervan is een toename in de vraag naar hulp in het huishouden vanwege de lage kosten voor inwoners. Inwoners die voorheen zelf hulp in het huishouden inkochten wenden zich nu tot de gemeente. Dit is een landelijke ontwikkeling waar veel gemeenten mee te maken hebben. De VNG is in gesprek met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om tot een oplossing te komen. Tot slot neemt het aantal aanvragen ook toe door de vergrijzende bevolking in de gemeente Dronten.

Hulpmiddelen
Zie Onderdeel Beleid van deze paragraaf

Inwoners die actief zijn als vrijwilliger

Vrijwilligers zijn ‘het gezicht van de gemeente’. Een vitale samenleving wordt mede gevormd door de inzet van inwoners voor hun medemens en voor hun leefomgeving.
Als gemeente ondersteunen we vrijwilligers onder meer door subsidies aan bijvoorbeeld De Meerpaal voor Matchpoint, het ondersteunen van sportverenigingen door het inzetten van een verenigingsondersteuner, het opzetten van een vrijwilligersbeleid, etc.  

We hebben als gemeente een coalitie Vrijwilligersbeleid gevormd met een aantal Maatschappelijke organisaties (de coalitie bestaat uit MDF, Interact Contour, Coloriet, De Meerpaal, bureau LWPC en de gemeente Dronten). Door een gezamenlijk vrijwilligersbeleid op te zetten, zouden vrijwilligers bij iedere organisatie dezelfde voorwaarden kunnen krijgen en gemakkelijker van de ene naar de andere organisatie kunnen overstappen als zij dat willen. Daarnaast is bij De Meerpaal Matchpoint actief die vrijwilligers en organisaties die vrijwilligers zoeken met elkaar matcht. Een logische verbinding hiermee is van belang.

Inwoners blijven langer zelfstandig wonen

Het college heeft in december 2019 de motie ‘Samen werken aan een inclusieve samenleving’ overgenomen van de raad. In de motie wordt gevraagd om een Lokale Inclusie Agenda op te stellen en in dit plan van aanpak te benoemen wat we al doen en thema's te benoemen waar we in Dronten de aankomende jaren onze prioriteit zullen leggen. In het plan van aanpak is aangegeven wat er al gedaan is en hoe het plan van aanpak voor de komende periode er uit ziet.
Voor het opstellen en uitvoeren van het plan van aanpak Lokale Inclusie Agenda Dronten volgen we de stappen uit die routekaart van de VNG. In het plan van aanpak staat per stap aangegeven wat er al gedaan is en wat er nog op de planning staat. De stappen zullen passend binnen de, op dat moment geldende, COVID-19 maatregelen uitgevoerd worden (zoals bijvoorbeeld de gesprekken met de samenleving). Hierbij worden onder meer de volgende thema’s behandeld: toegankelijkheid, LHBTI, arbeidsparticipatie, diversiteit, armoede, eenzaamheid.

Minder inwoners met financiële problemen

Schuldhulpverlening is bedoeld voor personen of gezinnen die zelf hun schulden niet meer kunnen betalen. Wij ondernemen in de gemeente Dronten verschillende activiteiten die we integraal inzetten om mensen met (problematische) schulden zo goed mogelijk te ondersteunen.
De volgende activiteiten zijn georganiseerd:

  • Project Budgetbeheer op maat;
  • Project Vroegsignalering van schulden;
  • Trainingen minimaregelingen en vroegsignalering armoede;
  • Trainingen stress sensitief werken.

De taak van de gemeente wordt met ingang van 2021 uitgebreid. Naast het geven van hulp bij problematische schulden als een inwoner daar zelf om vraagt, moet de gemeente ook hulp bieden bij signalen van schuldeisers over betalingsachterstanden. Voor het project Vroegsignalering zijn wij aangesloten bij het landelijk convenant Vroegsignalering van het NVVK. Op basis van deze signalen wordt de inwoner bezocht met als doel deze inwoner vroegtijdige hulp aan te bieden. Dit kan financiële hulp zijn, maar ook hulp op andere leefgebieden .

Zelfredzaamheid en eigen mogelijkheden

Er zijn minder overbelaste mantelzorgers

% Zwaar belaste mantelzorgers

2017

2018

2019

2020

Bron

% In de leeftijd 19-64 jaar

Een Gezonder Flevoland

% In de leeftijd 65+

Een Gezonder Flevoland

Toelichting

De gezondheidsmonitor van de GGD is voor volwassenen in 2020 uitgevoerd. We verwachten de cijfers uit de gezondheidsmonitor 2020 dit eerste halfjaar. Voor een inhoudelijke toelichting verwijzen we u naar de algemene toelichting op dit thema.

Het aantal inwoners dat zich eenzaam voelt, neemt af

% Inwoners dat zich eenzaam voelt

2017

2018

2019

2020

Bron

Ernstig eenzaam in leeftijd 19-64 jaar

Gezondheidsmonitor GGD

Ernstig eenzaam in leeftijd 65+

Gezondheidsmonitor GGD

Matig eenzaam in leeftijd 19-64 jaar

Gezondheidsmonitor GGD

Matig eenzaam in leeftijd 65+

Gezondheidsmonitor GGD

Zeer ernstig eenzaam in leeftijd 19-64 jaar

Gezondheidsmonitor GGD

Zeer ernstig eenzaam in leeftijd 65+

Gezondheidsmonitor GGD

Toelichting

De gezondheidsmonitor van de GGD is voor volwassenen in 2020 uitgevoerd. We verwachten de cijfers uit de gezondheidsmonitor 2020 dit eerste halfjaar. In samenspraak met en op verzoek van het ministerie van VWS wordt een pilot ontwikkeld om de monitoring rondom het thema eenzaamheid verder vorm te geven. Dit zal bijdragen aan het meten van interventies en welk effect deze hebben op de eenzaamheid-cijfers. Voor een inhoudelijke toelichting verwijzen we u naar de algemene toelichting op het thema.

Inwoners blijven langer zelfstandig wonen

Aantal inwoners met WLZ-Zorg Thuis en WLZ Zorg instelling

2017

2018

2019

2020

Bron

Personen die gebruik maken van WLZ Zorg thuis per 10.000 personen

87,00

Waarstaatjegemeente.nl

Personen die gebruik maken van WLZ-zorg in een instelling per 10.000 personen

76,00

Waarstaatjegemeente.nl

Toelichting

Deze indicator geeft de groep inwoners weer die niet meer zelfstandig thuis kunnen worden. De gemeente Dronten heeft relatief meer mensen die thuis wonen met een Wlz-indicatie. De gemeente Dronten heeft te maken met een vergrijzende bevolking die meer hulp nodig heeft om thuis te blijven wonen. Deze indicator moet samen gezien worden met de ontwikkelingen rondom de indicator 'aantal inwoners met een beschikking maatwerkvoorziening Wmo'. Inwoners met ernstige psychiatrisch kwetsbaarheden zullen langer thuis wonen en/of korter gebruik maken van beschermd wonen. Het landelijke actieprogramma Weer Thuis wordt ook in Flevoland opgestart om in beeld te brengen welk beroep op sociale huurwoningen wordt gedaan en wat voor type woonvormen het best passend zijn. Het adviesbureau Companen heeft een breder onderzoek uitgevoerd naar de woonzorgbehoefte van inwoners met een verstandelijke, psychiatrische of somatische beperking.

Inwoners krijgen de hulp die nodig is

Aantal inwoners met beschikking maatwerk voorziening Wmo

2017

2018

2019

2020

Bron

Aantal inwoners met een maatwerkarrangement per 1.000 huishoudens

81,00

106,00

117,00

109,00

Waarstaatjegemeente.nl

Toelichting

Er is nog geen data bekend van de tweede helft van 2020. De verwachting is dat het aantal huishoudens met een beschikking zal blijven toenemen vanwege de bevolkingssamenstelling. Om deze groei de komende jaren te beperken zetten we in op het gebruik van de nieuwe route en zoveel mogelijk slimme verbindingen tussen verschillende partijen. In de gemeente Dronten zien we vooralsnog een lichte afname. Voor een inhoudelijke toelichting verwijzen we u naar de algemene toelichting op dit thema.

Meer inwoners die aan informele zorg (vrijwilligers) doen

% Vrijwilligers

Nulmeting

2017

2018

2019

2020

Bron

% Doet vrijwilligerswerk

35,00

RIVM

Toelichting

Het RIVM berekent het percentage personen van 19 jaar en ouder die werk dat in georganiseerd verband (bijvoorbeeld sportverengiging, kerkbestuur, school) onbetaald uitvoeren. Hiervoor maken zij gebruik van diverse bronnen, waaronder het CBS, RIVM zelf en het GGD. We verwachten de cijfers uit de gezondheidsmonitor 2020 dit eerste halfjaar, vervolgens zal dit cijfer ook worden geüpdatet. In 2017 lag het aantal vrijwilligers in Dronten boven het landelijk gemiddelde, maar wat lager dan de aantallen in Urk, NOP en Zeewolde. In de themaplannen blijft hier aandacht voor. Voor een inhoudelijke toelichting verwijzen we u naar de algemene toelichting op dit thema.

Minder inwoners met financiële problemen

% Volwassenen heeft enige of grote moeite met rondkomen

2017

2018

2019

2020

Bron

Volwassenen

17,00

Buurtmonitor volwassenen

Toelichting

De coalitie Armoede & Schulden is in 2019 van start gegaan. Voor een inhoudelijke toelichting verwijzen we u naar de algemene toelichting op dit thema.

Deze pagina is gebouwd op 11/15/2021 11:57:46 met de export van 07/15/2021 13:29:36